Mallgårds källmyr

Söndag 17 augusti 2008

Regn har ju varit en bristvara denna torra sommar. Men denna förmiddag strilade det ner och väderleksrapporten lovade mer regn och dessutom blåst. Trots detta var det 7 tappra som tänkte ta en närmare titt på Mallgårds källmyr som är ett naturreservat i Levide och ingår i Natura 2000. Exkursionsledarna för dagen, Jörgen Petersson och Gun Ingmansson mötte upp vid parkeringen. Rustade med regnställ och paraplyer vandrade vi stigen till källmyren.
Vi började med att titta på områdets kanske mest iögonfallande växt – ängsvädden. Vid den slingrande bäcken växte bl a strandklo, spikblad, vattenmynta, ältranunkel och tätörtens ljusgröna bladrosetter. I själva bäckfåran fanns gott om flocksvalting, nu överblommad. Lite längre norrut fanns den sällsynta källnaten. Slåtterblomman med sin vackra ådring på de vita kronbladen var mycket talrik.
Efter att ha vänt söderut igen stötte vi snart på den första öselskallran. Jörgen berättade historien om hur det konstaterats att denna källmyrsform av höskallra var just öselskallra. Den som vill veta mer kan läsa i Rindi nr 1 2008 och i Svensk Botanisk Tidskrift nr 4 2006.
Här i den södra delen hittades också sen ängsgentiana, dock inte lika storvuxen som den brukar vara. På tuvorna i de lite våtare partierna stod brun ögontröst, kärrlilja och utblommad svarthö.
Då denna exkursion felaktigt blivit utannonserad i tidningen att starta 11.00 anslöt ytterligare en handfull deltagare. Medan det första gänget som börjat 10.00 fikade gick exkursionen i repris för de nytillkomna.
Mallgårds källmyr är ett mycket fint område och det inbjuder till återbesök i lite bättre väder.

Marita Westerlind

vitsippor

Hem > Aktuellt > Exkursionsrapporter > Arkiv


Slåtterblomma
Slåtterblomma
Öselskallra
Öselskallra